NAP-bg.eu

Данаци, Осигуровки, Законодателство, Търгове
Дата и час: 01 Дек 2015, 14:49

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Договор за управление и контрол
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2011, 17:26 
Offline

Регистриран на: 28 Дек 2010, 13:13
Мнения: 152
ОТНОСНО: Задължителното осигуряване на лице, което е едновременно едноличен търговец и собственик на ЕООД

Съгласно чл. 4, ал. 3, т. 2 от Кодекса за социално осигурява (КСО) на задължително осигуряване подлежат едноличните търговци, собственици или съдружници на търговски дружества, които упражняват трудова дейност. Започването, прекъсването, възобновяването или прекратяването на трудова дейност се установяват с декларация, подадена в компетентната териториална дирекция на НАП и подписана от самоосигуряващото се лице в 7-дневен срок от настъпване на обстоятелството. Едноличен търговец в качеството си и на собственик на ЕООД, упражняващ дейност на две места, се осигурява в едното по избор, в случай че желае да се осигурява по Наредбата за общественото осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина. Той формира годишния осигурителен доход от доходите си за всяка дейност поотделно, декларирани в съответните приложения и в таблица 1 и 2 на годишната данъчна декларация по чл. 41 3ОДФЛ. Собствениците на ЕООД могат да се осигуряват в дружеството по два начина:
- по договор за управление и контрол - осигуряването е за всички осигурени социални рискове на основание чл. 4, ал. 1, т. 7 КСО върху възнаграждение, не по-малко от минималния месечен осигурителен доход и не повече от максималния размер за основните икономически дейности и квалификационни групи професии. Те не извършват годишно изравняване на осигурителния доход;
- като самоосигуряващи се лица - осигуряването е по чл. 4, ал. 3, т. 2 КСО и чл. 1 от Наредбата за общественото осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина. Осигурителните вноски са върху месечен доход между минималния и максималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на ДОО за всяка календарна година. Ако получават възнаграждение за положения личен труд в дружеството, определят окончателен размер на годишен осигурителен доход по реда на чл. 6, ал. 8 КСО с годишната данъчна декларация по чл. 41 ЗОДФЛ.

осигуряване при различни видове договори за управление
При извършване на ревизии на търговски дружества и еднолични търговци е необходимо да се съобразяват следните обстоятелства:
С влизането в сила на Кодекса за задължително обществено осигуряване, считано от 1.01.2000 г. изпълнителите по договори за управление на търговски дружества, независимо от вида на самото търговско дружество или на неговия собственик, следва задължително да се осигуряват за всички осигурени социални рискове (чл. 4, ал. 1, т. 6 от КЗОО).
Договор за управление е този договор, с който се предава управлението на едно предприятие като съвкупност от права, задължения и фактически отношения, а управителят се задължава срещу определено възнаграждение да постигне конкретни стопански резултати в рамките на договорения срок (респективно - безсрочно). Този вид управление включва формирането и изразяването волята на самото търговско дружество.
Такъв договор може да бъде сключен въз основа решение на Съвет на директорите, като се възложи на един или няколко от неговите членове - изпълнителни директори, управлението на дружеството. Изпълнителният директор, респективно - управителят, не може да делегира възложените му по този ред правомощия на друго лице.
Такъв договор се счита за сключен и само по силата на съдебно решение, в което съответното лице е посочено като управител - срещу заплащане на възнаграждение.
Ако обаче възнаграждение не е получавано, а управителят е и съдружник в дружеството, респективно - негов едноличен собственик, осигуряването се осъществява по реда на чл. 4, ал. 3, т. 2 от Кодекса за задължително обществено осигуряване. В тези случаи достатъчно условие, за да възникне задължението за осигуряване, е упражняването на трудова дейност.
ОСИГУРЯВАНЕТО НА УПРАВИТЕЛ НА ООД, С КОГОТО ДРУЖЕСТВОТО НЯМА СКЛЮЧЕН ДОГОВОР
От данните в молбата е видно, че договор за управление с лицето няма сключен, а същият е вписан за управител в съдебното решение.
Договор за управление се счита за сключен и само по силата на съдебно решение, в което съответното лице е посочено като управител - срещу заплащане на възнаграждение.
Във Вашия случай, като се има предвид гореизложеното, управителите на търговското дружество - ООД, подлежат на осигуряване за всички осигурителни случаи след изплащане на възнаграждение по договора за управление.
Интересно, ако няма сключен възмезден договор за управление и контрол, и лицето не упражнява трудова дейност в дружеството, на какво основание ще възникне осигуряване, независимо от това, че е вписан като управител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи НАП бг форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
НАП ФорумphpBB ©
Преведено от: SEO
phpBB SEO